KANKERPAGINA

FRANK STOLVOORT

  

PIETJEPET

2e OPERATIE

Op 1 juli 2004 was de tweede operatie: een halsklierdissectie. Het was begin juni dat ik opeens een bobbel voelde onder mijn linkerkaak, deze begon klein maar werd steeds een beetje groter. Precies onder de plek waar de tumor in de mond had gezeten. De paniek sloeg toe, heel hard....  De bobbel was 1 centimeter groot. Meteen zat ik weer op de site van het AVL te zoeken en wist ik meteen dat het om een uitzaaiing ging in de lymfklieren.... [foto: een paar uur terug uit de ok]

      

 

DE UITZAAIINGEN/METASTASEN

Bij controle in het AVL voelde een arts aan de bobbel en zei meteen dat er een echo gemaakt moest worden. Ook had ik links weer zo'n pijn in mijn zij. Ik dacht eerst dat het mijn lever was en als het daar zou uitzaaien dan was het einde oefening.

Op dinsdag 1 juni moest ik naar het AVL voor een echo van de bobbel in de hals. Dit gebeurde weer in het oude gedeelte van het ziekenhuis. Ik werd geroepen en Kathy ging mee naar binnen. Ik moest weer op de behandeltafel gaan liggen en een arts en een verpleegkundige kwamen binnen. De arts deed weer een dot gel op de hals en maakt de echo. Zo'n echo is gelijk aan een echo bij zwangerschap. 

Ik hoorde de arts afdrukken maken van wat hij zag. Ik moest op mijn linkerzij gaan liggen, aan die kant stond de verpleger en de arts stond achter mij. Hij vertelde dat er een punctie nodig was en voordat ik het wist werd er een dikke naald in de bobbel gestoken... Ik schreeuwde van de pijn en was meteen kwaad dat hij niet zei wanner hij de naald er in stak. Christus wat een eikel! 

Op dinsdag 8 juni moest ik naar de KNO voor uitslag. Ik had in mijn agenda genoteerd dat ik wilde dat dokter Tan mij te woord stond. Dat lukte gelukkig....of toch niet... Ik werd met Kathy binnengeroepen en we namen plaats. Tan had het behandeldossier voor zich en vroeg hoe het ging terwijl hij bladerde in het dossier. Hij wilde me nog iets vragen en toen zei ik: nou als het mag zou ik eerst graag de uitslag willen van de echo. Hij bladerde een beetje verbaasd en schrok toen. Met excuses, omdat hij er overheen had gelezen, vertelde hij dat het inderdaad om een uitzaaiing ging in de lymfklieren. De mededeling dat bij 80% van de patiënten met een mondcarcinoom er een uitzaaiing plaatsvond naar de lymfklieren kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Niemand had mij verteld dat dit kon gebeuren, maar ja als je er niet naar vraagt vertellen ze je ook niets.!

Ondanks dat je rekening houdt met deze uitslag komt het nieuws als een schok. Je hoopt toch een beetje dat het niet waar is. Ik kreeg te horen dat ik het ziekenhuis in moest en dat de lymfklieren verwijderd moesten worden. Een nieuwe echo moest uitwijzen of er rechts in de hals ook uitzaaiingen zaten. Weer het ziekenhuis in, alleen al die gedachte...... en een uitzaaiing stond nu echt voor de dood. Daarnaast vertelde hij dat ik ook bestraald zou moeten worden.

Bing Tan gaf antwoord op de vragen die opeens opkwamen. Ik had een lijst vragen thuisgemaakt maar deze zijn niet aan bod gekomen. Hij vertelde dat ik over twee á drie weken opgenomen zou worden om geopereerd te worden. Ik kan me herinneren dat ik thuis op de website ben gaan kijken van het AVL. Ik schrok me echt dood van wat ik allemaal las en wat er zou gebeuren. 

     

 
Op de website van de KNO afdeling in het Antoni  van Leeuwenhoek zag ik deze afbeelding.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Bovenstaande afbeelding zag ik op de website van het AVL. Ik zou een radicale operatie krijgen en de stippellijn geeft de snijlijn aan om de lymfklieren [30 á 40 stuks per kant] te kunnen weghalen. Ook stond er op de site te lezen dat dit ook het litteken zou worden.  Daarnaast las ik ook wat er allemaal moest gebeuren: halszenuw en vetweefsel verwijderen, drain na de operatie en een  katheter krijgen. De gevoelszenuwen van de huid van de hals, schouder en oorlelletje zouden doorgesneden worden. Het gebied zou gevoelloos worden of later hypergevoelig kunnen worden. Als rechts en links de klieren verwijderd moesten worden dan zou ik een tijdelijke opening in de luchtpijp krijgen [tracheotomie]. Op de site zag ik ook een tekening waarop ik zag hoe ik er bij zou komen te liggen. 

Lees alles wat ik las op de site van hoofd en hals oncologie van het AVL. Ik was totaal in paniek. Uren heb ik thuis zitten huilen, 's nachts kon ik niet meer slapen en alleen door het gebruik van inslapers sliep ik een paar uur. Hieronder de link naar de informatie die ik las. http://www.hoofdhalskanker.info/halsklierdissectie.html

Stel je voor dat links en rechts de lymfklieren verwijderd zouden worden. Hoe zou ik er uit komen te zien? Ik kon een scheefhangende mond krijgen en de schouder zou kunnen gaan hangen. Ik had het idee dat ik gehandicapt zou worden. Lekker om zo door het leven te moeten. 

      

ZAKEN REGELEN

Ik moest nu gaan zorgen dat ik zaken ging regelen zoals de notaris, begrafenis, erfenis, euthanasieverklaring, woningbouw, etc. Alles wilde ik in één week doen. Een ongelooflijke stress. Wat als ik werd opgeroepen voor de operatie en ik had nog niet alles geregeld... en het zou fout gaan en ik zou het niet zelf meer kunnen doen. 

De afspraak bij de notaris was snel geregeld. Notaris Cees Hoogesteijn in de Wilhelminastraat in Haarlem kan ik iedereen aanbevelen. Zeker als het gaat om homo's en lesbo's. Denkt mee, is op de hoogte van alle nieuwe wetgeving en is geen vraag te veel! Hij heeft nieuw testament opgemaakt. In verband met de onzekere situatie wilde hij zelfs naar het ziekenhuis komen mocht ik iets willen wijzigen in het testament. Top!

Ook ben ik naar begraafplaats Westerveld geweest om te zoeken naar een plek om begraven te worden. Dat viel niet mee, het is erg vol geworden. 

                  

 

Een graf uitzoeken op begraafplaats Westerveld.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Met een dame van Westerveld naar twee plekken gekeken, maar nog geen definitieve keuze vastgelegd. Euthanasieverklaring met alle papieren werd opgestuurd. Een ontwerp gemaakt voor een rouwkaart. Het was maar goed ik een paar weken had. De opname was later dan gepland.

Ik nam foto's van de lege plekken op begraafplaats Westerveld om te kunnen overleggen met de directie. Daarna liep ik naar het kantoor en meldde me met de mededeling: 'ik kom een plekje uitzoeken want ik ga misschien dood'. Zonder raar te kijken werd ik apart gezet in een kamer, kreeg koffie en moest even wachten. Een dame begroette me vriendelijk, een keurige dame. Ze beantwoordde heel erg netjes mijn vragen oa over de kosten. Ze is met me meegelopen naar de plekken die ik op camera had vastgelegd. Helaas kon er op de meeste plekken niet meer begraven worden....

Terug op kantoor namen we alles door en ze vroeg twee keer: 'Zal ik een plek voor u reserveren? Het is geheel vrijblijvend'. De reservering was natuurlijk maar een aantal maanden geldig. Ik wilde me nergens op vastleggen. Ik kon het niet. Twijfelde zo over het feit dat er geen rustige plek meer te vinden was. en....

Op de foto's boven enkele voorbeelden van plekken waar ik wel begraven wilde worden. Helaas was van bovenstaande plekken slecht één plek echt vrij om te gebruiken. Ik twijfel nog steeds of ik hier wel begraven wil worden, het is zo ontzettend vol geworden. 

Het is de begraafplaats waar vriendje Ben ligt begraven. Helaas ben ik er achter gekomen dat mijn vader hier ook is bijgezet met zijn urn. En geloof het of niet, maar de urn is op ongeveer 30 meter verwijderd van het graf van vriendje Ben. Ben zijn graf was altijd een bijzondere plek, magisch haast. Dat is hiermee een stuk minder geworden. Begraven worden op de begraafplaats bij Ben is nu ook de plek bij mijn vader. Fuck....daar zat/zit ik niet op te wachten. 

 

VOORBEREIDEN OP DE OPERATIE

Twee weken na 8 juni had ik nog niets over een opname vernomen en ben toen aan de bel gaan trekken in het AVL. Veel telefoontjes gepleegd, ik dacht: als ik langer wacht dan is de kans vast aanwezig dat het verder uitzaait. Na veel moeite kreeg ik te horen dat ik op 30 juni werd opgenomen.

Op 17 juni om 9.00 uur was er ter voorbereiding weer een gesprek met een verpleegkundige. Zij zou alles uitleggen over de operatie. Ik had een enorme lijst van 39 vragen. Als ik de lijst nu weer lees komt er veel naar boven. Opeens moet ik er aan denken dat ik heel erg wilde kiezen of ik de operatie wel zou doen. Had ik wel zin om 'beschadigd' door het leven te gaan. Ik kon nu toch ook beslissen om het niet te doen en gewoon dood gaan. Het meest schokkende was de uitleg over het eventueel door moeten snijden van de aangezichtszenuw. Ik zou dan een hangende scheve mond krijgen... Omdat ik zo bang was voor de beschadiging in mijn gezicht adviseerde de verpleegkundige me oa aan de opererende arts te vragen of de wond geplakt kon worden voor een mooier litteken.

Op vrijdagmiddag 18 juni kreeg ik uitslag van een nieuwe longfoto en van bloedonderzoek. Zou het al in het bloed uitgezaaid zijn? De lymfklier kan openknappen en zo kunnen kankercellen in de bloedbaan terecht komen. Bijvoorbeeld naar lever of longen, dan heb je geen longkanker maar mondkanker in je longen. Ik had bij de verpleegkundige aangegeven dat ik absoluut eerst een foto wilde zien hoe het er uit zou komen te zien. Deze vrijdag stond de arts Ludi Smeele mij te woord. Hij ging voor mij een boek halen met een foto. Daar werd ik niet blij van. Ik vertelde hem ook dat ik twijfelde of ik de operatie wel zou laten doen. Op luide toon sprak hij mij toe: 'Wat wil je dan? Binnen twee weken een zwerende wond onder je kaak? Stinkend en heel erg pijnlijk... Je moet het doen, je hebt geen keuze!'   Oeps, tja.....dus maar wel een operatie. Ik werd zo onzeker als ik was overrompeld en stemde in met een operatie.

De uitslag van de longfoto was in orde en ook het bloed was goed, dus de kanker was nog niet verder verspreid. Op 22 juni moest ik een MRI laten maken en dat was geen leuke ervaring. Hoezo claustrofobisch? Je wordt een machine ingeschoven waarin je boven je misschien 10cm ruimte hebt. Je moet stil liggen en je mag niet hoesten. Het enorme apparaat maakt een herrie en je kan geen kant op. Halverwege het onderzoek werd ik voor de helft de tunnel uitgeschoven en zou er contrastvloeistof ingespoten worden. Een meid probeerde in mijn linkerarm te prikken maar dat ging vier keer mis en in de rechterarm wilde het ook niet lukken. Pijn! Er moest een arts gehaald worden en hem lukte het wel om in 1 keer goed te prikken. 

23 juni moest ik ook al naar het AVL voor een gesprek met de anesthesist en een hartfilmpje. Gesprek zal wel nodig zijn maar veel stelt het niet voor. Ik had nu wel een hele aparte dame die een paar dingen wilde weten. 

De dag voor de opname kreeg ik de uitslag van de MRI. Met Kathy en Willemiek ben ik naar het AVL geweest, ik moest daar om 5 over 10 zijn. Ik kan me van dat gesprek helemaal niets herinneren.Aan de vragenlijst kan ik zien dat het om de MRI ging. Deze wordt gemaakt om hele kleine uitzaaiingen, metastasen genaamd, te kunnen zien. Met een echo zie je grotere uitzaaiingen.

In de twee weken daarvoor moest er ook een echo gemaakt worden van de rechterkant. De arts die de echo maakte vroeg aan mij wat ie moest doen [....] typisch. Omdat de punctie kort geleden zo pijn had gedaan wilde Kathy me daar goed in begeleiden. Ze vroeg de arts of ze tijd kon krijgen voor een ontspanningsoefening voordat hij ging prikken. Hij blafte haar af door te zeggen dat hij helemaal geen punctie zou doen. De speekselklieren aan beide kanten waren vergroot maar rechts zag hij geen verdachte lymfklier. Dit was goed nieuws! Eén kant zou dus geopereerd worden en ik zou geen tijdelijke opening in mijn luchtpijp krijgen... dat scheelde al.

Ik had veel pijn in mijn linkerzij. In het begin dacht ik dat het mijn lever was en dat het dus hartstikke fout kon zijn. Ik liep in de hal van het AVL en wilde opeens weten of mijn lever daar wel zat. Ik ben bij voorlichting naar binnen gelopen en een dame daar wist me te vertellen dat de lever rechts zat. Wat de pijn was en is daar ben ik nog steeds niet achter. Ik heb er nog steeds geregeld last van.

  

 
30 juni 2004 thuis: 's ochtends in de stress nog foto's maken van mijn oude ik. Helemaal bezweet. Op de middelste foto, rechts onder de kaak,  duidelijk de bobbel van de uitzaaiing.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

De volgende dag naar het ziekenhuis........ik wilde foto's van mijzelf hebben. Maatschappelijk werk had me dat geadviseerd. Machiel heeft foto's gemaakt en ik heb 's ochtends nog foto's gemaakt, helemaal bezweet omdat ik me zo moest haasten. 30 juni werd ik ook zo stressvol wakker dat ik om 8 uur sigaretten ben gaan halen in de supermarkt.... Had ik dat maar nooit gedaan.... 

De zondag daarvoor was ik met een aantal mensen de kroeg in geweest en had ik feest gevierd. Echt zo'n gevoel van nu kan het nog. Dries, Kathy, Rene, Jessica, Hein, Gerda, etc. In café de Snaefell beland en daar heb ik al gerookt.

Ik moest vooraf aan de operatie ook bij fysiotherapie langs in het AVL. Een jonge vrouwelijk fysiotherapeute hielp me en ze  ging meten hoever ik mijn hoofd kon draaien, hoe ik ver ik mijn linkerarm alle kanten op kon bewegen. Dit om na de operatie een vergelijk te kunnen maken. Ze deelde wel vast mee dat ik de komende jaren iedere dag oefeningen zou moeten doen om er voor te zorgen dat ik alles kon blijven bewegen.... Twee jaar.....

     

DE OPNAME

Kathy heeft me weggebracht. Je kent de weg naar de afdeling en weet dat je in het de pantry moet wachten. Ik had wederom heel veel spullen bij me. Ook foto's om meteen op het bruine prikbord naast mijn bed te hangen. Ik kwam nu op een kamer aan het begin van de gang, kamer 12 op afdeling 5c. Weer geen kamer alleen helaas. Er lag een meneer op de kamer die zo beroerd was dat hij niet aanspreekbaar was. Bleek dat ie aan de chemo zat en daar vreselijk ziek van was.

Het was een rasechte Amsterdammer, had zelfs een kroeg gehad in de stad. De kroeg werd verkocht, omdat hij alles niet zo leuk meer vond in vergelijk met vroeger. Hij is daarna een bloemenzaak begonnen in Oostenrijk [...] Dat is op een gegeven moment fout gegaan en is hij weer naar Nederland gekomen. Hij kon zelf smakelijk lachen om het feit dat ie een bloemenzaak midden in oostenrijk was gestart. Hij had veel humor en maakte graag grappen met de vrouwelijke verpleging  en andere medewerksters. Maar dan moest hij zich goed voelen. De eerste dag heb ik hem met rust gelaten en de volgende dag kon ik me voorstellen aan hem.

Ik had ook weer de waterkoker van Willemiek bij me. Kon ik weer lekker zelf thee en koffie zetten. Een boek, puzzelboekjes, tijdschriften, etc heb ik geen 1 keer ingekeken...lol. 

Ik zou vandaag een afspraak krijgen met de zaalarts en de arts die me morgen zou opereren. En dat moest ook want ik wilde hem nog vragen of hij me onderhuids wilde hechten en niet met de hechttang met van die grote nietjes om de centimeter. Ik moest hem vooraf zien anders zou ik niet onder het mes gaan had ik besloten.

Kathy ging op een gegeven moment naar huis, maar gelukkig duurde het niet lang en Willemiek kwam al weer. Ik kon haast niet alleen zijn, zo bang was ik voor de volgende dag. Ik had gewoon de afleiding nodig. Met Willemiek heb ik op het dakterras gezeten en heeft ze nog foto's van me gemaakt. Op het bed had ik een briefje neergelegd met mijn mobiele nummer, omdat artsen mij nog wilde spreken en ik hun! Uitgerekend dat we in de lift stonden hebben ze me gebeld, dus we hadden geen bereik en ze stonden zich al op te winden. Tut-tut-tut meteen in de wiek geschoten....

 

 

Foto's gemaakt door Willemiek op het dakterras van het AVL, 's middags de dag voor de operatie. Ook deze foto's waren bedoeld om afscheid te nemen van mijn oude uiterlijk.

Klik op onderste foto rechts voor vergroting in nieuw venster.

De zaalarts bleek een jong broekie te zijn, logisch want het is altijd een arts die in opleiding is en zich nog niet heeft gespecialiseerd. Met hem de euthanasie papieren doorgenomen. Belangrijker was het gesprek met de arts die zou gaan opereren. Het was Peter Lohuis en hij kwam netjes langs. Ik had hem nog nooit gezien dus dat bracht wel even twijfel.

Hij vertelde in het kort wat de bedoeling was morgen en dat ik als tweede aan de beurt zou zijn. Ik vertelde op mijn beurt dat ik heel bang was voor de gezichtszenuw. Als de uitzaaiing daar omheen zat moest ie doorgesneden worden en zou een hangende mond en scheef gezicht het gevolg zijn. Ik vroeg hem om het niet te doen als het ook maar even kon. Hij vertelde wat ik al wist: hij zou het pas morgen tijdens de operatie kunnen beoordelen.

Ook vroeg ik hem onderhuids te hechten op een heel vriendelijke manier: zou u voor mij iets willen doen tijdens de operatie, zou u zo vriendelijk willen zijn om onderhuids te hechten ivm de mooiere hechting? Hij antwoordde dat hij dat morgen moest bekijken. Ik zei nee dat spreken we nu af en ik weet waar u woont........grapje zei ik er nog lachend bij. Hij moest lachen en zei dat ie z'n best zou doen.

Wat er die avond is gebeurd ben ik kwijt, geen idee meer. Als iemand het weet laat het weten. In ieder geval ben ik weer met een pilletje gaan slapen dat kan niet anders het is namelijk een standaardprocedure.

       

DE OPERATIE

Op 1 juli was ik waarschijnlijk vroeg wakker zoals altijd. Ik heb wat aangetrokken en ben naar het dakterras gegaan. Ik weet niet meer of ik koffie mocht. Denk dat ik het niet heb genomen, omdat de kans op misselijkheid na de narcose dan iets groter is. Ik nam netjes de homeopathische pilletjes in die ik van acupuncturist Wim weer zo aardig had gekregen.

Ik was zenuwachtig en verdrietig. Ik weet haast zeker dat ik 's ochtends iemand heb gesproken aan de telefoon, maar wie....? Geen idee meer. Ik mocht nog douchen en daarna een blauw schort aan met drukknopen. De onderbroek mocht weer aanblijven..... Ik werd op tijd opgehaald voor de OK en deze keer kon ik wel zien waar we naar toe gingen.  De eerste operatie werd ik tenslotte in volledige duisternis weggebracht naar de OK. Ik werd maar heel even geparkeerd in de wachtruimte. Vrij snel ging ik door naar de operatiekamer. Een heel erg aardige vrouw heette me welkom en legde netjes uit wat er ging gebeuren. Ik mocht weer de hele OK zien.

Nadat het infuus was ingebracht in de linkerhand ging het allemaal erg snel. Ik had nu wel geleerd dat ik aan iets leuks moest denken. Ik vroeg ze dan ook even te wachten want ik moest nog aan zeilen gaan denken. Ik droomde al zeilend weg.........................

Bruut werd ik van het water gehaald. Een vrouw schudde me wakker in de uitslaapruimte. Ik moest helemaal schakelen waar ik was. Het had dus goed gewerkt aan iets leuks denken. Ik was suf en slaperig. Kathy is naar de uitslaapruimte gekomen. Of ze er al zat weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik al snel een zetpil kreeg tegen de pijn. 

De medewerkster was echt heel aardig kan ik me herinneren. Naast me weet ik dat er een vrouw werd geparkeerd maar daar ging het even niet zo lekker mee. Opeens ging het gordijn dicht kan ik me herinneren en kwamen er allemaal mensen aangesneld die allemaal heel snel actie ondernamen....Brrrr je moet er toch niet aandenken dat je niet meer wakker wordt uit zo'n operatie. Ach hoewel.. je merkt er niets van. Het is lullig voor de mensen om je heen. Ik weet dat ik Bing Tan ook voorbij zag lopen naar dat bed naast me.

Het eerste wat ik wilde weten was natuurlijk of de mondspier door geknipt was. Wie weet ik niet meer maar Kathy of de verpleegster in de uitslaapkamer vertelde dat dat niet was gebeurd. Pff wat een opluchting. De tranen staan me nu weer in de ogen. Dat was een gelukje in ieder geval. Peter Lohuis had de wond gelukkig ook onderhuids gehecht hoorde ik.

Willemiek vertelde later dat er maar 1 iemand de uitslaapkamer in mocht. Kathy dus naar binnen en Willemiek is op de gang blijven wachten. Opeens kwam daar Annette met de kleine Zwier Engel binnenlopen. Ed, een medepatiënt, die ik later leerde kennen, vertelde me dat ik op bed de lift uitkwam met een heel harem om me heen om terug te gaan naar de afdeling. Willemiek, Kathy en Annette zijn nog naar het dakterras geweest want ik viel steeds in slaap.

              

 

1 juli 2004 net terug uit de operatiekamer, al weer wat bij en een foto 's avonds gemaakt.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

Links de eerste foto na de operatie, net terug op mijn kamer. Willemiek was zo lief om Cesaria Evora op mijn CD-speler te draaien om zo met haar muziek wakker te worden. Lief hè! Op de tweede foto ben ik al wat meer bij en krijg ik nog wat zuurstof via de neus. De derde foto is veel later dezelfde dag, als ik al weer met hulp,  een hemdje heb aangetrokken. Ik zie op de foto in ieder geval mijn eigen dekbed en overtrek met m'n eigen kussen. Voor het vertrouwde gevoel! Ook is het verband van de drain vervangen.

 

DE DAGEN NA DE OPERATIE 

's Ochtends kon ik naar de badkamer om in de spiegel te kijken en daar schrok ik me dood. Als ik praatte of lachte was mijn mond wel hartstikke scheef. En ze hadden gezegd dat het in orde was. Ik moest huilen.. De arts wist me gelukkig gerust te stellen. De mond was nu een beetje scheef omdat de zenuw wel op zij gelegd was, een klap had gekregen van de operatie,  dus alles moest herstellen.

Ik kon weer aan de wandel en even naar buiten. Eten en drinken moest voorzichtig omdat de hals heel gevoelig en opgezet was. Er zat nog een drain bij de wond om wondvocht af te voeren dus die moest ik meeslepen. Mensen hadden dat ding netjes in een linnen of plastic tasje. Daar had ik geen zin in, ik zette dat ding gewoon open en bloot naast me op de grond of hing hem aan het bed. 

Het eten en drinken ging even wat  moeilijker maar het lukte me wel om iets naar binnen te krijgen. De wond was pijnlijk en de linkerkant van mijn hoofd tot en met de schouder voelde niet of heel raar. Daarbij was het grote probleem dat ik mijn mond niet ver kon open doen. Open ging maar op een kier en eten moest echt klein gesneden worden en soms naar binnen gepropt worden.

 

 
2, 3 en 4 juli 2004: de eerste dagen na de operatie.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

EEN EERSTE PROBLEEM 

Maandag 5 juli was er totale paniek. De drain was verschoven en liep niet goed. Gevolg was dat de nek bij de drain rood begon te worden.Deze moest er opnieuw ingezet worden. Ik kreeg van arts Balm te horen dat ik dezelfde dag nog geopereerd moest worden en onder algehele narcose zou moeten. Ik belde in paniek Kathy op om het te vertellen. Nog niet bekend was hoe laat dat moest gebeuren, dat zou ik nog horen, dus nuchter blijven...

Aan het eind van de middag kwam de arts vertellen dat de operatiekamer niet zou lukken vandaag,  omdat ze anders 's avonds zouden moeten doorwerken. Artsen Balm en Brekel zouden het wel even op de kamer doen. Ik stond meteen stijf van de schrik. Even een ingreep bij bewustzijn...wow

De verpleging had in de gaten dat ik van paniek meteen tegen het plafond schoot en stelde me gerust. Het stelde niet veel voor en ze zouden er bij blijven. De deur ging open en er kwam zo'n OK karretje de kamer in. Alle apparatuur was steriel ingepakt.  Ik zei dat ik heel bang was voor pijn. Balm zei dat ik niets zou voelen, maar Brekel wilde toch voor de zekerheid verdoven. Ik kreeg twee of drie prikken, maar voelde er niets van omdat ik geen gevoel had in de hals en schouder.

Balm knipte de hechting van de drain los en begon aan de slang te trekken. Deze wilde er niet gemakkelijk uit en hij moest echt kracht zetten. Opeens tjak  en de drain schoot er uit.... Het deed geen pijn maar voelde wel erg raar aan. Een nieuwe slang werd op maat geknipt en deze werd weer naar binnen geduwd. Balm moest pielen om hem op de juiste plek te krijgen en meteen ging de drain lopen en kwam er vocht uit. De boel kon gehecht worden, alles weer onder een verbandje en klaar was alles. Het viel gelukkig allemaal mee. Ik was achteraf heel blij dat ik hiervoor niet helemaal de OK in hoefde.

 

 
5. 6 en 7 juli 2004: links na de ingreep op mijn kamer ipv  een operatiekamer.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

VERDER HERSTELLEN IN HET ZIEKENHUIS

In de dagen na de operatie had ik gelukkig veel bezoek en ik had met Kathy afgesproken dat zij weer even aanspreekpunt was. In mijn schrift hield ik bij wie er zou komen. Het was goed weer dus met het bezoek veel op het dakterras gezeten. Helaas mocht ik nog niet in de felle zon. 

Kathy en Willemiek sleepte alcoholvrij bier mee om 's avonds iets te kunnen drinken. Willemiek nam daarnaast iedere dag bakken met vers fruit mee. Echt een luxe. De Tupperware bakken gingen in de koelkast voor patiënten die in de pantry stond. Als je hier iets inzette was je verplicht om een naamsticker met de datum te plakken op de spullen. Ook de verse fruitsapjes van de Albert Heijn, in kleine flesjes met witte dop, waren zeer welkom. Natuurlijk ook weer de leuke foto's en kaarten van Jan. Het prikbord hing snel weer vol. Ook had ik weer enorm veel plezier van de waterkoker, zodat ik zelf koffie en thee kon maken op de kamer. 

Op donderdag 8 juli zijn Hein en Gerda langs geweest en voor hun ben ik taartjes wezen halen voor bij de koffie. Ik liep vanuit het ziekenhuis naar de Albert Heijn aan de Johan Huizingalaan. De eerste paar dagen was dit echt een heel eind lopen, heen kostte me 25 minuten en terug idem.... Maar fijn om buiten te kunnen zijn. Naast taartjes voor Hein en Gerda heb ik lekker stokbrood gekocht en een ons rosbief en een ons ham. Niet omdat het eten in het ziekenhuis niet goed was, maar gewoon om boodschappen te doen.

Iedere dag werd de wond schoongemaakt en kreeg ik na het douchen een nieuw gaasje. De eerste dagen deed de verpleging dat allemaal voor mij, maar na een paar dagen deed ik het zelf. De wond veranderde, werd minder mooi, ging meer open en kreeg allerlei rare kleuren. De arts Lohuis vertelde dat dit kwam omdat het stukje niet goed doorbloed was de laatste dagen. 

Op de negende dag heb ik mij voorzichtig geschoren. Netjes om alles heen, wat deed dat pijn..... Geen smoel zo'n rare streep baardhaar maar die baard vond ik ook geen gezicht. Ik kon me nu nog scheren met het mes. Er was al verteld dat ik ivm de bestraling die nog moest komen het scheren met een apparaat zou moeten doen.

In het ziekenhuis leerde ik Ed en Sandor kennen. Ed een man van ongeveer 45,  lag een paar kamers verder op mijn gang. Sandor een jonge gast van 29 jaar lag aan de andere kant. Bij Ed waren ook de lymfeklieren verwijderd en bij Sandor zijn speekselklier aan één kant. We hadden allemaal een vergelijkbaar litteken. Toch hadden we allemaal een ander soort kanker. Sandor had een tumor achter zijn oor en Ed had een tumor in zijn amandelen als ik het me goed herinner.

Bij Sandor hadden ze  de gezichtszenuw moeten doorknippen en daardoor had hij een scheve mond gekregen. Bij Ed was dat niet het geval. De nek van Ed en Sandor was na de operatie wel gehecht met een nietmachine, heel anders om te zien. Achteraf is het één niet beter gebleken. We hebben alle drie ons litteken en dat is te zien. Wel hadden Sandor en Ed last van een bobbel in de nek bij het litteken. 

We kregen op een gegeven moment leuk contact en soms zaten we met ons drieën in de pantry om wat te drinken. Soms met vrienden, vriendinnen of kennissen. We kregen ook humor. Lekker opmerkingen maken als: moet je zien hoe je d'r uit ziet...ach kijk naar jezelf mafkees. En dan moesten we hard lachen, heel voorzichtig om niet te veel pijn te hebben.

Je kreeg steun aan elkaar, je verhaal vertellen, zeggen dat je zo onzeker was, bang voor de toekomst. Zou dit het laatste zijn? Met een andere kankerlijer[...] praat het toch heel anders. Jammer dat ze Sandor en mij niet op één kamer hadden geplaatst. Dat had veel steun opgeleverd en veel slapeloze nachten en irritatie voorkomen.

Ed vroeg mij op een gegeven moment wat voor werk ik deed. In dat gesprek vertelde hij dat ie eerst dacht dat ik een bekende dj was of zoiets. Misschien een acteur... Hij dacht dit omdat ik er op een bepaalde manier uitzag en hij me uit de operatie weer op de afdeling zag komen met drie vrouwen om mijn bed heen.

 

 
8, 9 en 10 juli 2004: 9 juli heb ik me weer geschoren,  rond de wond is het behoorlijk rood.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

EEN TWEEDE PROBLEEM 

Op een avond [ik weet niet meer welke dag het was] werkte er op de afdeling een invaller. Otto heette hij volgens mij,  aardige gast die heel nauwkeurig in de gaten hield of de drain goed liep en het aantal cc netjes noteerde in het behandeldossier. Op een avond zag hij dat de nek rood werd en dat er niet veel vocht uit de drain kwam. Hij heeft het hele ziekenhuis afgezocht naar een speciaal tangetje om de drainproductie op gang te brengen. Hij nam daar echt de tijd voor en ondertussen wat kletsen natuurlijk. Hij was met muziek bezig en trad ook met eigen liedjes op. 

Het vocht wat uit de drain kwam veranderde van rood naar wittig. In de hals loopt een groot lymfevat de ductus thoracicus. Dit vat begon lymfevocht te lekken en dat noemen ze Chylus vocht [spreek uit als gieles]. Het bleek een gevalletje van pech te zijn.

Ik moest op een speciaal dieet: het LCT-dieet en een beperkt MCT-dieet. LCT staat voor long chain triglycerides, dit zijn  vetten met een lange keten vetzuren. MCT staat voor medium chain triglycerides en dit zijn vetten met een korte keten vetzuren.

Even iets technisch: LCT vetten worden na vertering in de darmen via het lymfestelsel getransporteerd naar verschillende weefsels in het lichaam. Via de lymfevaten worden de LCT vetten aan omliggende weefsels van de lymfevaten afgegeven en daar gebruikt als vetopslag of als energiebron voor de spieren.

De MCT vetten worden na de vertering direct opgenomen in de bloedbaan en hoeven niet via het lymfestelsel vervoerd te worden. Deze vetten gaan via het bloed naar de lever en worden daar als bouwsteen of energiebron afgegeven. Ik mocht bepaalde zaken niet meer eten en drinken, ik moest bijhouden wat ik at en dronk. De keuken moest voor mij apart eten maken. Ik kreeg een aantal papieren waarin duidelijk stond wat ik wel en niet mocht eten. Het ging vooral om een bepaald soort vetten die ik niet meer mocht.

LCT dieet komt neer op een streng vetarm dieet. MCT dieet wil zeggen bepaalde producten juist wel eten om voldoende calorieën binnen te krijgen en niet af te vallen. Het doel was de productie van het Chylusvocht te doen stopen. Hierdoor zou ik wel langer in het ziekenhuis moeten blijven.  Wat baalde ik weer. Waarom moest ik dit nu weer hebben. Ed en Sandor mochten na een week al naar huis, maar ik moest hierdoor veel langer blijven.

En dan was het ook gedaan met lekker eten....nee dat is onzin ze maakten hartstikke lekker eten. Eén dag was het echt heel smerig en heb ik het weggegooid. Helaas had ik toen niets te eten die avond. Het was gewoon lastig dat ik niet meer kon pakken wat ik wilde. Ik had een lijst gekregen met alles wat ik wel en niet mocht....ook wat ik per dag mocht.

Vocht zoals koffie en thee  mocht ik vrij veel op een dag dus dat was het probleem niet.  Ik mocht 1 a 2 plakjes magere vleeswaren, 110 gram mager vlees, vis of kip. Groente 3 tot 4 opscheplepels met twee aardappelen 2 stuks fruit of twee glazen vruchtensap was toegestaan.  5 sneetjes brood op een hele dag.

Geen chocolade, geen lekkere vette jus, geen patat meer in het ziekenhuis. Geen haring of paling, geen kip met vel, geen gehakt, geen lamsvlees, geen mayonaise, geen roomboter, geen slagroom, geen ijs [hartje zomer...], geen soepje meer op het menu in het ziekenhuis. En het was zo tegenstrijdig want ze hadden me gezegd ook voor de bestraling juist op gewicht te blijven. Net zoals voor deze operatie. 

Alles moest gebakken worden in speciale boter en speciale olie. Ik kreeg iedere dag apart eten en brood. Ik had met de dames van de pantry op de etage afgesproken dat ik altijd na zevenen wilde eten. Om half acht gingen ze naar huis dus dat kon net.

Echt heel veel dagen was het echt heel erg lekker. Echt niets op aan te merken. Wel miste ik de kroketten die er lagen, gekookte eitjes op brood, lekker yoghurt, noem maar op. Ze hadden voor mij zelfs magere yoghurt en magere melk in de koelkast.

 

  
11, 12 en 13 juli 2004: zondag 12 juli in het Antoni, maar de 13e ben ik thuis.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

NIET MEER KUNNEN SLAPEN...

Mijn eerste kamergenoot deze keer, de man van de bloemenwinkel in Oostenrijk, was op 7 juli vertrokken. Wat was ik blij dat ik even een nachtje alleen kon slapen. Ik verhuisde dezelfde dag meteen naar de andere plek in de kamer. Het was een hele onderneming waar ik wel even mee bezig was. Kleren uit de kast en weer in de andere kast. Mijn prikbord leeghalen en alle kaartjes en brieven weer ophangen op het andere bord, etc. Een welkome afleiding. De nieuwe plek was ook een beetje meer weg bij de deur dus niet iedereen loopt langs je bed. Heerlijk geslapen heb ik die nacht. 's Avonds niet bang dat je iemand wakker houdt, 's nachts gewoon vrijuit hoesten en 's ochtends lekker met veel lawaai koffie maken lol.

In de ochtend leerde ik mijn nieuwe kamergenoot kennen. Oeps met die meneer ging het vast niet goed dacht ik dat kon je zo zien. De meneer was al van het eerste moment heel erg benauwd. Hierdoor ademde hij heel erg zwaar en dit ging met een afschuwelijk geluid gepaard. Ik weet niet of hij het bij binnenkomst had maar hij heeft op een gegeven moment zo'n gaatje in de luchtpijp gekregen.

Van het horen van zijn zware ademhaling werd ik helemaal beroerd en werd er zelfs benauwd van. Echt geen pretje, dus ik was overdag al weinig op de kamer. Zijn vrouw was er, heel erg logisch, de hele dag. Dus privacy was er helemaal niet en zelfs niet als ik 's middags even wilde dutten.

's Nachts kon ik niet meer slapen en al de eerste nacht kleedde ik mij aan en ging maar aan de wandel. Dit was echt midden in de nacht. In het ziekenhuis was alles stil. En ik door het gebouw heen lol. De tweede nacht heb ik een kussen meegenomen, een tas met spullen en ben ik beneden in de hal op de bank bij het restaurant gaan liggen. Walkman op om een beetje afleiding te hebben.

Eerst kwam de portier naar me toe toen hij me zag op zijn inspectieronde. Vroeg wie ik was en wat ik daar deed. Ik zei hem dat ik een patiënt was maar zo snel was hij niet tevreden. Hij wilde alles weten, naam, etage, kamer, etc. Toen hij me zag dacht hij namelijk aan een dakloze die zich had laten insluiten... een dakloze met wel een raar litteken dan....

Hij ging weg en ik wilde gaan slapen en ik lag nog een beetje met mijn ogen open. Ik keek dus nagenoeg over de hele vloer heen en schrok me opeens rot!! Er liepen overal muizen. Wel een stuk of vier, vijf. Ieks... Paniek. Ik maakte lawaai en de muizen schoten richting counter van het restaurant. Daar sprongen ze aan de onderkant in. Zes cm in de lucht om achter de counter, blijkbaar via een richel, te komen.

Ik kon niet meer slapen want iedere keer kwamen ze weer tevoorschijn op zoek naar kruimels op de grond. Ook liepen ze gewoon richting mij, heel brutaal. Mijn boeltje opgepakt en naar boven gegaan. In de pantry mijn hoofd op een tafel gelegd en zo een uur proberen te dutten.

De volgende nacht heb ik aangegeven dat dit niet meer ging, dat ik een oplossing wilde. Ik mocht in een kamer gaan slapen waarvan de patiënten het weekend naar huis waren. Heerlijk geslapen, 's ochtends hebben ze mij zelfs een uurtje langer laten liggen.

De nacht daarop mocht ik bij een meneer op de kamer slapen, aan de andere kant van de afdeling. Een oudere man die weinig lawaai meer maakte. Hij kon niet meer praten en had hier zo'n apparaatje met microfoon voor nodig. Heel erg zielig. 's Nachts hoorde ik wel de bubbels van zijn zuurstof gaan en dat borrelde soms. Totdat ik naar huis mocht sliep ik daar 's avonds. Mijn spullen mocht ik op kamer 12 laten liggen.

              

DE BESTRALINGSARTS

Ik lag een middag op bed, volgens mij was het dinsdag 6 of donderdag 8 juli. Ik probeerde een beetje te dutten toen opeens een arts mijn kamer binnen kwam stappen. Hij stelde zich voor als de heer Rasch [Coen dus], bestralingsarts en kwam mij vertellen wat er zou gaan gebeuren omtrent de bestraling.

Ik was zo wijs om meteen te zeggen dat ik daar eigenlijk een bekende van mij bij wilde hebben. Hij pareerde dit direct door te zeggen dat dit wel meeviel en dat er andere gesprekken kwamen waar iemand mee naar toe zou kunnen. De toon was gezet blijkt nu achteraf........

Hij ging vertellen over de bestraling en dat ze al een eerste idee hadden: 30 bestralingen op de plek waar de tumor zat en de lymfklier met uitzaaiing. Daarnaast 23 keer de hele hals bestralen rondom. Vijf keer per week en dat zes weken lang. De bestraling zou 15 min tot 30 minuten duren. 

Hij vertelde dat als ze niet zouden bestralen de kans dat de kanker terug zou komen vele malen groter zou zijn. Er zaten wel wat nadelen aan en deze kreeg ik voor het eerst te horen: kans op een droge mond, misschien blijvend, smaakverlies waarschijnlijk tijdelijk, problemen met slikken tijdens de bestralingsperiode, tijdelijk slechter praten door aantasting van stembanden , de hals zou strakker worden dus minder beweeglijk....

De baardgroei zou niet meer vol zijn na de bestraling, een aantal plukken zouden niet meer terug komen. Zeker rond de plek van de tumor en uitzaaiing. Het haar op sommige plekken op het achterhoofd zou tijdelijk verdwijnen. Ik zou vier weken hersteltijd krijgen nu na deze operatie. Dit om ook weer op krachten te komen. Hij waarschuwde ook voor de vermoeidheid na een bestraling. 

Tja en volgens hem  was dit  dus geen gesprek waar iemand bij hoort te zijn..... Wat een eikel eigenlijk hè. Er kwam weer zoveel op me af. Daar zat ik dan alleen. Eerst alleen met die vent en daarna helemaal alleen met mijzelf. Er spookte weer van alles door mijn hoofd. Natuurlijk bracht de telefoon uitkomst, maar wachten op het bezoek kan wel opeens heel lang duren.

            

NAAR HUIS!

Ik begon het ziekenhuis erg zat te worden, ik verveelde me dood. Het spannendste wat er gebeurde was als de drainpot weer eens van het vacuüm afschoot met een luid sissend geluid. De eerste keer schrok ik me dood en dacht dat er iets heel ergs was gebeurd. Als het vacuüm er afschoot dan kwam de groene stop, zoals onder op de foto, helemaal naar boven.

 

 

De drainpot werd mijn beste vriend. Ik mocht naar huis mits ik zelf de cc's noteerde en ik de drainpot zelf kon vervangen als deze van het vacuüm afschoot.

Zaterdag 10 juli wilde ik net naar buiten lopen om een ommetje te maken toen piet en joke mij tegemoet kwamen lopen. Ik was het binnen zo zat dus zijn we in de auto gesprongen en naar Jan Heijer gereden. Ze hadden een haring bij zich maar helaas mocht ik die niet meer eten, bij vriend Jan koffie gedronken en even tv gekeken. Volgens mij was de Tour de France op tv.

Het lekkende Chylusvocht werd maar niet minder dus dat betekende dat ik eigenlijk niet naar huis mocht, maar ik hield het niet meer. Zondags heb ik tegen art Balm gezegd dat ik die maandag naar huis wilde. Hij reageerde verbaasd en zei dat daar geen sprake van kon zijn, want met een drain in mag je niet naar huis. Ik verzocht hem dringend hierover na te denken en me toch te ontslaan!

Maandagochtend beloofde arts Balm me dat hij het 's middags in het artsenoverleg zou bespreken. Dat wilde hij eerst doen om daarna te beslissen of ik weg mocht. Gelukkig kreeg ik toestemming om naar huis te gaan op dinsdag 13 juli, maar ik moest me wel iedere dag melden in het ziekenhuis.

Ik moest me iedere dag melden om de drainproductie te laten checken. Iedere dag naar het ziekenhuis  en dat zonder zelf een auto te hebben, sjips. Als het Chylus niet zou stoppen met lekken dan was er een operatie nodig om het vat te sluiten. Ze hadden liever dat het lichaam dit zelf zou oplossen. Daarbij was er dan ook weer een narcose nodig en een derde narcose was ook een reden om niet te opereren.

Ik kreeg een lijstje met afspraaktijden mee: doordeweeks moest ik me melden bij de verpleegkundige in de polikliniek en  in het weekend moest ik me melden op de verpleegafdeling. Ik kreeg een aantal reserve drainpotten voor thuis, er werd me geleerd hoe ik deze kon vervangen als het vacuüm er afschoot. Een stapel wondgaasjes mee en ik moest beloven dat ik iedere dag nauwkeurig bijhield hoeveel vocht er uit kwam. 

Dus naar huis! Kathy en Willemiek kwamen me halen. Thuis nog koffie gedronken en toen was ik eindelijk alleen. Rust voor emoties en jezelf zien in je eigen spiegel in je eigen badkamer. Kijken naar het litteken en ik kon er nog steeds niet aan wennen.  Wat zag het er raar uit allemaal. bah! Raar om opeens alleen thuis te zijn.

's Middags belde Piet of ik zin had om 's avonds mee te gaan naar Amsterdam naar La Plage om even wat decorspullen te brengen. In eerste instantie dacht ik: moet er niet aan denken ben net thuis, maar wel de kans om voor het eerst weer onder de mensen te komen.

Ik ben meegegaan en één van de eerste reacties was: goh ze hebben je wel te pakken gehad hè.... doelend op het litteken in mijn nek.... Nou dat had ik ook dus voor het eerst meegemaakt. Voor het eerst openbaar met mijn litteken.  Op het Plage terrein stond een kleine zweefmolen en opeens werd ik onrustig.... Ik heb een rondje gemaakt voor 1 euro. De koperen bel om de start aan te kondigen maakte me al gek..... Iemand vroeg me nog of het wel goed zou gaan met de drainpot in de zweef. Het ging prima!

    

 

De zweefmolen op het terrein van La Plage in Amsterdam, 13 juli 2004.

EVEN EEN ZIJSPOOR ....

Al jaren moet ik twee á drie keer per jaar denken aan de zweefmolen uit mijn jeugd. Zo'n zweefmolen daar ben ik al jaren naar op zoek. Ik kan hem niet vinden. Ook deze zweefmolen is een klein en laag model. Als kind werkte een achter achterneef van mijn vader op de zweefmolen die in Haarlem stond op de kermis op de Zomervaart. Hij stond voor de deur bij tante Riet of Rietje.

Mijn tante had hele rollen vrijkaartjes, omdat ze water en of stroom leverde staat me bij. De zweefmolen eigenaar had een vrachtwagen en daar achterin sliep de neef weet ik nog. Een oude truck, echt zo'n ouderwets model van een vrachtwagen. We gingen met alle kleinkinderen en soms ook heel veel volwassenen in de zweefmolen. En dan maar elkaar duwen, pakken en loslaten en dan zwierde je met een rotgang opeens naar buiten.

Daar in Amsterdam kwam ik er opeens achter dat ik nu moeite moest doen om die ouwe zweefmolen nog eens te zien. Waar was dat ding gebleven. Zou ie nog bestaan? Was er in Nederland nog wel zo'n soort molen. Ik kwam afgelopen 15 jaar alleen maar lage modellen tegen.

Ik heb het hele internet afgezocht, ben een aantal dagen bezig geweest. Het is gelukt: op een site met foto's van de kermis in Volendam zag ik opeens de zweefmolen zoals ik bedoelde.... toen ik de foto zag werd ik helemaal vrolijk. Heel brutaal heb ik de gemeente Volendam gebeld om diegene die de kermis regelde kwa vergunningen te spreken.

In eerste instantie kreeg ik het deksel op de neus, maar toen ik vertelde over kanker en dat ik nog 1 keer zo'n molen wilde zien.....deuren gingen open. Een vervanger van de regelneef van de kermis dook het archief in en belde me binnen een uur terug met de naam en telefoonnummer van de eigenaar van de zweefmolen.

Ik heb die man gebeld en ik weet nog dat ik de eerste keer de 06 van hem belde en hij reageerde toch bot. Met wie.... wat mot je..... Tot ik weer vertelde over kanker...... Tja zo werkt dat kom ik achter. De man vertelde dat hij volgende week in Amsterdam zou staan op de dam: de nostalgische kermis. Hihaaaaa het zou me lukken.

Met hem gesproken over de ouwe zweef van vroeger. Hij kon meteen vertellen welke familie dat moet zijn geweest uit Brabant. Toen al oude mensen die jaren met een zweef door het land trokken. Leuk hè dat hij wist wie ik bedoelde.  Beide oudjes waren natuurlijk al dood. Hij kon me niet vertellen of deze zweef de oude was die ik bedoelde. Zweefmolens zijn in het verleden van eigenaar verwisseld en daar kon je volgens hem niet achterkomen. Maar de kans dat dit wel de oude zweef was.....tja dat was best mogelijk volgens hem.

Ik ben gaan kijken op de dam, 's ochtends voordat ik me moest melden in het AVL ivm de drain. De kermis was nog dicht en er was haast niemand op dam. Ik ben speciaal met het openbaar vervoer gegaan. Een hele vermoeiende onderneming maar het was het waard.

Na de controle terug naar de dam, de tram vanuit het AVL kwam er toch langs. De kermis was nog dicht. Een broodje gaan eten in de Bijenkorf en vanuit het restaurant gezien hoe de kermis begon te starten om twaalf uur. 

Ik had met de man van de zweef afgesproken dat ik me zou melden bij hem, maar toen ik hem zag dorst ik niet meer. Wat een norse man met een vreselijk chagrijnige uitstraling.... Zijn vrouw idem in het veel te kleine hokje waar ze kaartjes verkocht. Het was bloedheet die maandag en het deurtje achter haar stond open om koele lucht binnen te laten. Haar kapsel was zwart en hoog opgestoken. Kleine straaltjes zweet liepen over haar voorhoofd.....Echt twee prototypes van een kermisman en vrouw..........lol. De man was chagrijnig want niemand wilde in de zweef. Ook niet toen bekenden van hem, denk zijn kinderen of die van een andere kermisfamilie, een aantal rondjes maakte om de zweef te promoten.......geen omzet dus....

Maar ik heb de zweef gezien en deze zien draaien! Wow wat een nostalgie. Ik moest denken aan mijn oma die de echte noga 1x per jaar kocht bij Stuy of zoiets op de kermis. Thuis als klein kind kregen we dan een stukje van de roze, groene, witte noga.  Als kind wilde je de witte niet, nee je ging voor de kleurtjes. Denkend aan hun snoepkraam zie ik veel rood pluche, koperen lampen en bakken vol met zuurstokken kaneel, aardbeien roze en wijnballen in rood en zwart.

In de zweef  op de Dam dorst ik niet, niet met mijn drainpot..... Ik was alleen en wilde er ook niet voor joker inzitten. Komend voorjaar wil ik die meneer bellen om een keer te zien hoe hij opgebouwd wordt. Al die paneeltjes zijn zo mooi...wie gaat er mee? Ga ik kijken waar ze staan en dan ga ik er wel in!

Alleen al bij het rammelen van de kettingen, het zien van de koperen lampen gaat mijn hart echt sneller kloppen. Kijk eens naar de houten vloer onder de zweef, de vloer in twee etages.... oh ik voel me er als kind op lopen en de vloer beweegt een beetje. Ook al die mooie blokjes hout onder de kermisattracties om alles waterpas te krijgen.... Oh ik zie ze liggen op een grote stapel voordat er iets werd opgebouwd. Wow daar alleen al een foto van hebben.....dat wil ik!

    

    
De zweefmolen op de dam in Amsterdam, juli 2004.

Klik op foto voor vergroting in nieuw venster.

EINDELIJK DE DRAIN ER UIT...

Maar ik heb me dus een hele tijd iedere dag moeten melden in het AVL. Heel zwaar om weer naar het AVL te gaan. De Chylusproductie was in het begin 180 tot 200 cc per dag. De laatste dagen was dit soms maar 10cc. De drain heeft er drie weken ingezeten. Balen want over minder dan vier weken zou ik bestraald gaan worden, ik mocht niet afvallen, moest juist aankomen om de bestraling aan te kunnen. maar dat schreef ik al eerder.

Het slapen met drain was moeilijk. Op een dag hoefde ik zaterdag en zondag niet langs te komen, dat was voor het eerst dat ik twee dagen vrij had van de meldingsplicht. Laat nou die zaterdagochtend 24 juli 's nachts de drain er een stukje zijn uitgeschoten. Dus de slang was losgeschoten bij de hechting. Ik heb voor de spiegel gewoon die slang weer mijn lijf ingeduwd, een beetje gevoeld waar ie naar toe ging... Dat was echt doodeng en voelde heel raar.

Maandag 26 juli naar het AVL en verteld dat de drain er was uitgeschoten. Het hele weekend was de productie nihil geweest en ik was bang dat dat kwam doordat de drain er een stukje uitgeschoten was.  De verpleegkundige zei toen na te hebben gevoeld dat volgens haar de drain goed zat en eindelijk de productie was gestopt.

Ze belde arts Balm, hij was bezig met zijn ochtendronde op de afdeling. We mochten naar boven komen, naar de behandelkamer op de 5e etage. Hij ging akkoord dat de drain verwijderd zou worden.....joepie!!!! En het leuke was dat deze soms zo stugge man zo blij voor me was dat we hadden volgehouden. Dat het toch uiteindelijk gewerkt had! Opeens had ik een andere arts voor me. Erg leuk dat hij net zo blij was al mij!

Het verwijderen was een rotgevoel en de slang was smerig....bah. Maar ik kon naar huis zonder blok aan mijn been. Letterlijk want de pot deed ik in één van de zakken van mijn Worker. Willemiek noemde het mijn 'hondje'. Nu mocht ik ook weer heel voorzichtig beginnen met gewoon eten. Jammer dat ik niet meteen aan de patat mocht. Ik moest het dieet volgens mij nog even volhouden één of twee weken.... en de bestraling begon al op 16 augustus.......

30 juli moest ik me weer voor het eerst voor controle melden bij de KNO polikliniek. Ik had afgesproken dat ik zou bellen als mijn nek rood zou worden, blijkbaar het bewijs dat de Chylusproductie weer op gang was gekomen, maar het ging goed.

30 juli kreeg ik ook de uitslag van het onderzoek van al het weefsel wat was verwijderd bij de operatie. Dit onderzoek had inderdaad uitgewezen dat de lymfklier door het kapsel heen was gescheurd, dus de kans op verder uitzaaiien was nu groter. De kans op niet herstellen was toegenomen, maar er werd me verteld dat de kans op herstel nog altijd groot was. Of in de omliggende lymfeklieren ook kankercellen zijn gevonden kan ik me niet meer herinneren. Nee volgens mij niet.

Ik had besloten dat ik de uitslag van het weefselonderzoek en andere onderzoeken eerder niet wilde weten. Ik had zo'n gevoel van nog meer slecht nieuws ga ik niet trekken, dus ik liet het hier een tijd bij. In het ziekenhuis hielde ze hier ook rekening mee, ik heb niemand moeten terechtwijzen hierover. 

2 augustus moest ik al weer in het AVL zijn voor heel iets anders. Ik had een afspraak bij de niet meer roken polikliniek. Ik ging daar heen met Kathy. ik ben er een aantal keer geweest en een verpleegkundige hield gesprekken met mij over stoppen met roken. Ik weet nog dat ik een keer vroeg of ze ooit zelf had gerookt....nee dus. Na een paar afspraken kwam ik er achter dat dit voor mij niet zou werken. Het stoppen met roken mislukte volledig. 

 

NAAR DE VOLGENDE PAGINA

HOME